Header

Begrippenlijst airconditioning

 

Business uitvoering Sommige airconditioners zijn verkrijgbaar in een business uitvoering. Dit houdt in dat de buitenunit is voorzien van een hoge- en lagedruk beveiliging. Deze beschermt de compressor bij storingen. Deze units zijn ook voorzien van een condensordrukregeling. Deze past het toerental van de buitenunit ventilator aan, zodat de airco ook bij lagere buitentemperaturen goed blijft werken. De prijs van deze units ligt hoger dan die van gewone units.
---
Condenswater Bij iedere vorm van koelen onstaat vocht wat uit de ruimte wordt onttrokken, dit vocht noemen we condenswater. Bij airconditioning moet dit condenswater door een afvoer worden afgevoerd. Indien dit niet mogelijk is, of niet wenselijk, wordt er vaak een condenspomp geplaatst welke het water naar het dak of een andere afvoer pompt.
---
Freon Freon is een merknaam voor koelmiddel. Dit koelmiddel zit in een gesloten systeem zodat dit niet vrij kan komen. Vroeger waren koelmiddelen (als ze vrij kwamen) slecht voor de ozonlaag. Tegenwoordig zijn alle door ons gebruikte koelmiddelen CFK-vrij en tasten de ozonlaag dus niet aan.
---
Inverter airco Bij een gewone airco wordt de compressor ingeschakeld zodra de temperatuur te hoog is, en weer uitgeschakeld als de ruimte op temperatuur is. Een Inverter airconditioning heeft een toerengeregelde compressor. Het toerental van de compressor wordt lager zodra de gewenste temperatuur bijna bereikt is. Het grote voordeel hiervan is dat de airco veel zuiniger in gebruik is en dat de buitenunit geluidsarm is. Prijstechnisch zijn deze units duurder dan gewone airconditioners.
---
Koellast Met koellast wordt bedoeld hoeveel koelvermogen (capaciteit) u moet opstellen om een ruimte goed te kunnen koelen.
---
Koelmachine Dit is een unit welke buiten wordt opgesteld en op 1 of meerdere binnenunits wordt aangesloten d.m.v. 2 leidingen. De koelmachine maakt water van +/- 6 graden. dit water wordt door een pomp door de binnenunits gepompt zodat deze kunnen koelen. Het warme water wordt weer teruggepompt naar de koelmachine en wordt opnieuw gekoeld. Dit systeem wordt veel in kantoren en grote huizen toegepast samen met een cv installatie, zodat er in de zomer en winter een optimaal binnenklimaat ontstaat.
---
Koellastberekening Dit is een berekening waarmee u de koellast van een ruimte kunt uitrekenen. Speciaal voor u hebben wij op onze website een koellastberekening (capaciteit berekening) opgenomen zodat u snel zelf de benodigde capaciteit van uw airco kunt berekenen.
---
Mobiele airco Dit is een airconditioning waar alles in 1 unit is gebouwd. Het apparaat wordt op de vloer geplaatst en is verrijdbaar. De door de koeling ontstane warmte moet met een slang naar buiten worden afgevoerd. Deze units maken veel lawaai en hebben een zeer laag rendement. Dit komt omdat ze de lucht om de warmte af te voeren uit de te koelen ruimte halen en dit dus weer opnieuw gekoeld moet worden. Condenswater wordt opgevangen in een bak welke regelmatig geleegd moet worden.
---
Multi Split Dit is hetzelfde als een split airconditioning. Het enige verschil is dat er op 1 buitenunit, meerdere binnenunits worden gemonteerd.
---
Split airconditioning Dit zijn airconditionings met een aparte binnen- en buitenunit. Deze worden met elkaar verbonden door flexibele koperen leidingen en een besturingskabel. De buitenunit wordt meestal met een beugel aan de buitenmuur gemonteerd of op een plat dak, of dakkapel geplaatst. Ook is het mogelijk om deze units in de tuin te plaatsen. Deze units zijn binnen geluidsarm en hebben een zeer hoog rendement. Het condenswater wordt op een afvoer aangesloten of d.m.v. een pomp naar buiten afgevoerd.
---
Stek Stek is een stichting welke toezicht houdt op de uitoefening van het Koeltechnische bedrijf. Om werkzaamheden aan een airconditioning te mogen uitvoeren moet een monteur in het bezit zijn van een diploma welke door het Stek wordt afgegeven. Vervolgens moet het bedrijf waar de monteur in dienst is, ook Stek erkend zijn. Dit houdt in dat er een goede koelmiddel registratie is en dat de airconditionings volgens de wettelijke regels worden gemonteerd en onderhouden. Wij worden hier regelmatig op gecontroleerd. Een bedrijf dat niet Stek erkend is, mag geen werkzaamheden aan airco installaties uitvoeren.
---
Warmtepomp Met deze term wordt aangeduid dat de airco ook kan verwarmen. Normaal koelt de airco binnen en wordt bij de buitenunit warme lucht uitgeblazen. Bij een warmtepomp zit er een omkeerklep in de unit ingebouwd welke dit proces omdraait zodat de airco binnen gaat verwarmen en buiten de koele lucht afvoert. Dit is voordeliger in gebruik dan elektrische kachels en cv. Sommige units zijn standaard met warmtepomp, andere kunnen tegen meerprijs met warmtepomp functie worden uitgerust.
---
Nu naar onze Toshiba split airconditioning prijzen? klik hier
­